The link between
yield and sustainability

20210711 152035

Onze Next Generation aardappelrassen

In de aardappelteelt richt de aardappelziekte Phytophthora Infestans wereldwijd enorm veel schade aan. Met een groeiende wereldbevolking en veranderende klimatologische omstandigheden neemt het belang van opbrengstzekerheid alleen nog maar toe.

Onze Next Generation rassen dragen direct bij aan de opbrengstzekerheid van telers doordat het risico op misoogsten aanzienlijk wordt verkleind dankzij de natuurlijke resistenties tegen deze aardappelziekte.

Deze Next Generation rassen zijn gekweekt door in het researchcentrum van Agrico Research in Nederland. Hier wordt ieder jaar hard gewerkt aan het kweken van resistente rassen, dit proces houdt namelijk nooit op aangezien de Phytophthora schimmel zich blijft muteren.

De selectie Next Generation rassen zijn zowel voor de biologische als de conventionele telers interessant om te telen. Voor de biologische telers zijn de Next Generation rassen van belang aangezien de resistentie in het ras er voor zorgt dat het gewas weerbaarder is en langer overeind blijft zodra de Phytophthora-druk hoog is. Voor de conventionele teler zijn de Next Generation rassen juist interessant aangezien zij, door de resistentie, een minder intensief spuitschema hoeven te hanteren, dit resulteert uiteindelijk in een financieel voordeel voor de teler.

 

Next Generation

''Less chemicals needed''

Ik teel nu enkele seizoenen het Next Generation ras Jacky, het grote voordeel voor ons akkerbouwbedrijf is dat wij gedurende het seizoen kunnen besparen op de hoeveelheid bespuitingen die wij uitvoeren tegen Phytophthora. Daarnaast geeft dit ras een goede hoeveelheid knollen en is het gemakkelijk te telen voor ons. 

Sjoerd

Het Next Generation ras Jacky heeft voor ons het voordeel dat wij minder vaak Phytophthora bespuitingen hoeven uit te voeren.

Een overzicht van onze Next Generation rassen

En tidig huvudgröda, mångsidig varusort med attraktiva röda ögon och motståndskraft mot senbrand i blad och knölar.

En andra tidig varusort för konventionell och ekologisk odling med god avkastning och motståndskraft mot senbrand i blad och knölar.

En tidig huvudgröda, mångsidig rödskalig varusort med resistens mot senbrand i blad och knölar, lämplig för konventionell och ekologisk produktion.

En tidig stärkelsesort med god avkastning, motståndskraftig mot senbrand i blad och knölar och lämplig för produktion av flingor.

En stärkelsesort för huvudgrödan med god avkastning och motståndskraft mot senbrand i blad och knölar.

En andra tidig, liten varusort med hög avkastning och motståndskraft mot blad och knölar mot senbrand.